Je bent financieel onafhankelijk wanneer je voor je levensonderhoud niet afhankelijk bent van inkomsten uit arbeid. De meeste mensen die financieel onafhankelijk zijn, verdienen hun geld met rente over spaargeld, dividend uit aandelenbezit en huurinkomsten uit vastgoed. Ook kan je passieve inkomsten krijgen uit een blog of het verkopen van een e-book of cursus, genoeg mogelijkheden om dat voor elkaar te krijgen.
Financial Independence Retire Early
Financial Independence Retire Early staat voor de afkorting FIRE en is een beweging die inspeelt op het zoveel mogelijk geld opzij zetten om eerder met pensioen te kunnen gaan. Want eerder met pensioen gaan dat wil bijna iedereen wel, want waarom zou je werken tot je 71ste? Wil je financieel onafhankelijk worden dan moet je het toch zelf gaan doen. En is daarvoor maar één manier die echt werkt: elke maand geld opzijzetten en zo stapje voor stapje op weg naar financiële vrijheid.
Maar hoe word je tegenwoordig financieel onafhankelijk?
Rente over spaargeld krijg je bijna niet meer, op spaarrekeningen krijg je nog maar 0,01% rente. Je kunt niet meer rentenieren. Ook huur opbrengsten uit vastgoed is tegenwoordig moeilijk, je moet veel eigen geld hebben of een extra hypotheek nemen om een tweede woning te gaan kopen. De prijzen op de woningmarkt zijn heel hoog en starters op de woning markt kunnen bijna geen woning krijgen omdat vele woningen die te koop zijn worden opgekocht door beleggers of mensen die een tweede woning kopen om te gaan verhuren.
De weg naar financiële onafhankelijkheid
Financieel onafhankelijk worden ik vind de weg er naar toe wel moeilijk. Wij zetten elke maand geld opzij door te sparen, geld te beleggen en daardoor stapje voor stapje op weg naar financiële vrijheid. Maar is dat wel genoeg? Eind twintig was Zuinigeman al bezig met financiële onafhankelijk te worden en langzaam aan groeit mijn spaarrekeningen en beleggingsrekening. Op jonge leeftijd beginnen met financiële onafhankelijkheid is toch makkelijker dan als je al in de 60 bent en nog fulltime moet werken om in je levensonderhoud te voorzien.
Maar ook speelt de vraag wel eens op, als ik op mijn 55ste al met pensioen kan? Wat ga ik dan doen? Ga ik nu fulltime werken en op mijn 55ste met pensioen en de hele dag thuis zitten en bij komen van het vele werken of wil ik eigenlijk nog gewoon nog een aantal uren per week gaan werken tijdens mijn loopbaan. Bijvoorbeeld 16 uren per week in plaats van 24 uur per week werken. Want waarom ga ik op jonge leeftijd niet genieten van meer vrije tijd in plaats van dat ik straks 55 jaar oud ben en meer gezondheidsklachten hebt en het leven voorbij geflitst is.
Past de FIRE beweging wel bij mij? Voor een groot gedeelte wel. Er staat wel 1 ding vast, op mijn 71ste wil ik uiteraard niet meer werken.
Mooi ontnuchterend verhaal, dit is precies wat ik vaak mis als ik lees over mensen die FIRE nastreven. Ik heb te vaak in mijn omgeving gezien dat mensen ziek werden of overleden rond de tijd dat ze zouden stoppen met werken en gaan genieten van het leven. Daarom kies ik soms, heel bewust, voor genieten nu in plaats van geld opzij zetten voor later.
BeantwoordenVerwijderenFire or hot?
BeantwoordenVerwijderenDenk dat het nastreven van hot het eerste doel is voor ons. 30% van ons inkomen gebruiken we om flexibeler te worden. Als we zonder werk komen te zitten is de ww namelijk ook 70% van het loon.
Dus was de eerste investeringen o.a.zonnepanelen,palletkachel, isolatie etc.
Momenteel gaat het meeste in aflossen van de hypotheek zitten omdat ik daar de hoogste rente percentage betaal. Bovendien mocht er iets gebeuren dan zijn lagere maandlasten wel erg prettig.
Vaak lukt het om meer te investeren maar het hoeft niet direct, wil ook nu graag leuke dingen doen.
Mooi geschreven. Mijn partner is al jong afgekeurd helaas en in de wao beland. Hij heeft altijd gewerkt, fulltime, en de laatste jaren gaat het wat minder en werkt hij 4 ochtenden. Ik werd 3 dagen en we kunnen ons financieel prima redden. We hebben de tering naar de nering gezet en bekeken wat we wilden sparen, toen bekeken wat we aan vaste lasten wilden hebben en daar onze kosten op los gelaten. We hebben een rijk leven met veel vrije tijd, juist omdat we nu nog fit en gezond zijn en nooit weten hoe het is als we tegen de 60 zijn....Nu genieten en een beetje rekening houden met later...zo doen wij het.
BeantwoordenVerwijderenGr. Bouk
Mooi stukje! Ik (single dame van bijna 60) heb voor mezelf een kleine buffer bij elkaar gespaard en werk tegenwoordig nog maar 25 uur in de week. Gewoon om meer te genieten van mijn vrije tijd (en van de kleinkinderen). Ik leef zuinig (maar rijk!) en denk dat ik ongeveer ga stoppen met werken rond mijn 63e. Het zal geen vetpot zijn, maar daar staat dus vrije tijd tegenover. Heerlijk wandelen wanneer en waar ik maar wil en volop genieten van de laatste jaren. Dat is mijn spaargeld meer dan waard geweest. En als het op is is er AOW.... :-)
BeantwoordenVerwijderenMooi geschreven en precies wat ik ook niet wil; werken tot mijn 71e. Als ik dan überhaupt nog leef! Want je weet gewoon nooit hoe oud je wordt. Ik bouw nu ook bewust wel geniet-momentjes in. Ook ben ik dit jaar begonnen met beleggen omdat ik daarmee ook iets moois wil opbouwen. Nog niet heel actief omdat ik pas 1 aankoop gedaan heb, maar komend jaar wil ik maandelijks gaan beleggen (vanaf februari dan).
BeantwoordenVerwijderenJe hoeft natuurlijk niet meteen op je 55ste met pensioen als dat zou kunnen.. maar die vrijheid heb je dan evt wel.
BeantwoordenVerwijderenDoordat ik vanaf mijn 30e bewustere keuzes heb gemaakt, kan ik nu al, vanaf mijn 40e, minder uren in de week gaan werken. Met mijn parttime werk kan ik dan nog steeds al mijn uitgaven betalen. En in de tussentijd laat ik mijn al opgebouwde beleggingen met rust en groeien die langzaam door, zodat ik op een gegeven moment helemaal kan stoppen met werken.
BeantwoordenVerwijderenHet is iedere keer hoe je het wendt of keert, wees bewust van je inkomsten en uitgaven. Ik kan ook helemaal achter de visie staan geeft niet alles uit. Wees bewust van je geldstromen maar wees ook bewust van het feit dat je gezondheid parten kan spelen en dat je daarop ingespeeld bent. Soms door tijdig andere keuzes te maken kun je je vrijheid van keuzes in de hand houden.
BeantwoordenVerwijderenIk vind het prettig dat je het even definieert, die financiële onafhankelijkheid! Jouw definitie is dezelfde als de mijne. Zelf ben ik er niet naar aan het streven, omdat ik eigenlijk van plan ben te bloggen tot ik erbij neerval.
BeantwoordenVerwijderenHelemaal onafhankelijk lijkt me zeker in de huidige tijd erg lastig. Ik probeer de pijn een beetje te verzachten door m'n hypotheek versneld af te lossen en daarna kijken of ik nog wat kan doen om mijn energie rekening te verlagen. Wat de hypotheek betreft , het einde komt in zicht. Ik ben nu 55 en over ongeveer 11 maanden hoop ik in ieder geval mijn hypotheek te hebben afgelost tot 99% van de woz waarde van de woning. Ik heb hiervoor best veel opgeofferd. Laat ik een sommetje geven wat ik bedoel. Een jaar heeft 52 weken, een werkweek heeft 40 uur. Als ik feestdagen even buiten beschouwing laat dat heeft een jaar dus 52 * 40 = 2080 werkuren. Mijn gemiddeld aantal werkuren sinds 2012 is 2024 uur. Rond volgend jaar September of Oktober ben ik (hopelijk) klaar met extra aflossen en hoef ik alleen nog even mijn KEW af te kopen en worden mijn hypotheeklasten 18,17 euro p/m. Onafhankelijk ben nog niet maar een lekker gevoel is het wel om een huis te hebben van vier ton en geen woonlasten meer.
BeantwoordenVerwijderenZucht....eerst de hypotheek maar eens af zien te lossen en daarna focus op een (vroeg)pensioen. Vooralsnog is het aflossen van de hypotheek al een hele opgave met puberende en schoolgaande kinderen.
BeantwoordenVerwijderenIk snap de vragen die je hebt heel goed. Wil ik wel eerder stoppen met werken? Of wil ik nog parttime er naast werken? Misschien word ik wel ziek en heb ik mezelf van alles onthouden?
BeantwoordenVerwijderenZuinige man, jij lijkt me wel iemand die zuinig is omdat je het leuk vind. Daar kun je eigenlijk geen spijt van hebben, je hebt namelijk alles gedaan wat je wil! Je spaart niet om een rijkere (in geld) levensstijl te bekostigen, daar geef je minder om. Je spaart om niet meer te hoeven werken. En daar zit hem de crux: hoeven. Niet moeten. Je hoeft, als je financieel onafhankelijk bent helemaal niet te stoppen met werken. Maar het kán wel.
En dat is echte vrijheid.